Zoals je kunt lezen in “Wat is schematherapie” is deze therapievorm bedoeld voor hardnekkige, rigide patronen, die een negatieve invloed hebben op een groot deel van je leven. Om deze patronen zo goed mogelijk te herkennen en te doorbreken, bestaat schematherapie uit cognitieve, gedragsmatige en ervaringsgerichte elementen: denken – doen – voelen.
De combinatie van deze elementen, heeft geleid tot verschillende smaken in ons huis. Allemaal prikkelend en beproefd. Uiteraard heb jij inspraak in wat het beste bij jou past, maar wij geven ook onze mening. We willen samen met jou beslissen.
Stap voor stap
Bij het Huis voor Schematherapie beschouwen we schematherapie als een proces met stappen. Elke stap bereiden we samen met jou voor. Na afloop evalueren we gezamenlijk het resultaat van de stap en bekijken we ook of een nieuwe stap nodig is, of niet. Dit doen we aan de hand van de doelen die we vooraf samen hebben opgesteld. Schematherapie werkt namelijk goed volgens diverse wetenschappers, maar heeft ook bijwerkingen, zoals elke therapie. We vinden het belangrijk om steeds samen met jou af te wegen wat voor jou de best passende keuze is.
Aanmelding
De eerste stap is dat je je aanmeldt via onze site. Je vult je gegevens in en vermeldt kort waar je hulp bij wil. Ook voeg je de verwijsbrief van je huisarts toe. Vervolgens ontvang je een link om de portal te activeren. Via deze portal kunnen we op een veilige manier digitaal communiceren en sturen we aanvullende vragenlijsten. Ook kun je een beeldbel-afspraak inplannen om kennis te maken. Aan de hand van de antwoorden op de vragenlijst, de informatie uit de verwijsbrief en het digitale kennismakingsgesprek, kunnen we samen inschatten of het Huis voor Schematherapie voor jou de beste plek is.
Classificatie en zorgvraag
De volgende stap is een uitgebreidere kennismaking op locatie in Maastricht. Degene die jouw intake doet, brengt samen met jou in kaart welke klachten je hebt en hoe die samenhangen met hardnekkige patronen en jeugdervaringen. We staan stil bij je sterke kanten en wat je wil veranderen. We vragen je om een aantal vragenlijsten in te vullen en we stellen een diagnose en zorgvraag vast, die het beste past bij jouw klachten. Als het Huis niet de beste plek is voor jou klachten denken we met je mee waar je je beter zou kunnen aanmelden.
Mocht je een lange reistijd hebben, dan kan dit gesprek ook online plaatsvinden. We maken dan wel eerst een inschatting of dat passend is voor jouw situatie en klachten.
De kracht van groepstherapie
We staan achter de kracht van groepstherapie. Deelnemers vinden groepstherapie, zeker in het begin, vaak een beetje spannend. Dat is niet erg; onze therapeuten weten dat en kunnen daar goed mee omgaan. Ook weten we dat het helpt als we uitleggen waarom we zo’n fan zijn van schematherapie in een groep.
Een patroon is vaak heel ‘eigen’ en deels onbewust. De feedback van anderen helpt je om zicht te krijgen op je patroon en het effect ervan op anderen. Ook leer je in een groep van de verhalen en ervaringen van anderen en leren de anderen weer van jou. Verder kun je in een groep meer oefenen, omdat er meer mensen zijn. Tenslotte vinden we het bij het Huis voor Schematherapie belangrijk, dat de elementen van schematherapie (denken-voelen-doen) goed naar voren komen in de therapie. In de groep werken twee schematherapeuten samen. Meestal is de een geregistreerd als psycholoog, de ander als dramatherapeut. Deze samenwerking zorgt voor een optimale balans tussen praten en ervaren.Ontdek jezelf in Schematherapie
De volgende stap bestaat uit deelname aan de groep ‘Ontdek jezelf in Schematherapie’. Deze groep bestaat uit 10 bijeenkomsten, waarin je samen met mensen met vergelijkbare klachten en hulpvraag werkt aan het begrijpen van de verschillende kanten in jezelf en hoe die samenhangen met je klachten en met belangrijke gebeurtenissen in je leven. Onder leiding van twee therapeuten beleef je diverse schematherapie-ervaringen en maak je intensief kennis met schematherapie in een groep. We kiezen voor deze aanpak omdat we fan zijn van groepstherapie en uit onderzoek blijkt dat de combinatie van groeps- en individuele therapie het beste werkt. Omdat een patroon vaak heel ‘eigen’ is, helpt de feedback van anderen om je meer bewust te worden van je patroon. In een groep leer je van de verhalen en ervaringen van anderen en de anderen leren weer van jou. Verder is schematherapie een intensieve therapie. We willen graag dat je zo bewust mogelijk ervoor kiest om dit aan te gaan. Door de ervaringen in deze groep, weet je snel waar je aan toe bent en waar je voor kiest met schematherapie.
De evaluatie na afloop van deze groep kan tot drie keuzes leiden:
- De inzichten uit de groep zijn voldoende voor jou om (voorlopig) verder te kunnen met je leven.
- Je komt tot de ontdekking dat schematherapie niet goed genoeg past bij jou of je klachten.
- Je hebt je gerealiseerd dat je je patronen wil doorgronden en doorbreken en je wilt door met de volgende stappen.Discover yourself in Schematherapy
We also offer an English version of the first phase in Schematherapy.
Individuele intake
Soms blijkt tijdens de beeldbel-afspraak ter kennismaking, dat het voor jou geen goed idee is om de therapie te starten met een groep. In dat geval is een individuele uitgebreidere kennismaking ook mogelijk. Deze bestaat uit ongeveer drie gesprekken met de therapeut die jouw intake doet. In deze gesprekken werk je aan het begrijpen van de verschillende kanten in jezelf en hoe die samenhangen met je klachten en met belangrijke gebeurtenissen in je leven. Na het derde gesprek bekijk je samen met je therapeut of je verder wil met schematherapie en welke vervolgstap het beste bij jou past.
Over de streep
Na het Ontdek Jezelf traject, kies je er met dit pakket voor om in anderhalf jaar je vermijdende, dwangmatige of afhankelijke kanten te overwinnen. In de eerste fase leer je je patroon en diens oorsprong kennen. Vervolgens wordt er een steeds groter beroep op je gedaan om je kwetsbaarheid bloot te geven. Je kunt dan nieuwe ervaringen opdoen waarin je krijgt wat je nodig hebt. De laatste fase bestaat uit het vertalen hiervan naar je dagelijks leven en ga je op zoek naar manieren om een bevredigend leven te leiden met je valkuilen. Dit pakket combineert groepstherapie met individuele therapie en is intensief van aard.
Uit je hoofd, in je lijf
Voor deze aanpak kun je kiezen na de kennismaking als je bijvoorbeeld eerder therapie hebt gehad. Je snapt wel hoe het werkt met die patronen van jou, maar je blijft steken in ‘ik durf het niet’, of ‘ik vind het zo lastig’. Je hebt een gerichte wens om bepaald gedrag van jezelf te veranderen. Bijvoorbeeld, je weet wat je leuk en fijn vindt, maar durft het niet te zeggen uit angst lastig te zijn. Samen met groepsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten, ga je door middel van opdrachten en oefeningen steeds meer voelen en durven. Het aantal sessies is beperkt, omdat we je willen stimuleren zo veel mogelijk op eigen benen te staan.