Ongecontracteerde zorg
Het Huis voor Schematherapie biedt hoofdzakelijk ongecontracteerde zorg. Indien je verzekerd bent bij een zorgverzekeraar met wie wij geen contract hebben, is het verstandig uit te zoeken welke polis je hebt en wat dit betekent voor de vergoeding van de behandeling. Je kunt hiervoor deze vragen gebruiken:
- Welk percentage krijg ik, met mijn huidige polis, vergoed voor mijn behandeling bij het Huis voor Schematherapie?
- Moet ik van te voren toestemming vragen voor mijn behandeling?
- Zo ja, hoe doe ik dat?
- Zijn er aanvullende eisen en voorwaardes, zoals een maximum aantal sessies?
- Mag ik deze informatie op schrift ontvangen? Mag ik noteren met wie ik gesproken heb?
Minst optimale scenario
Ter aanvulling willen we hier graag een beeld schetsen van het minst en meest optimale scenario.
Heb je een naturapolis, dan betekent dit, in het meest ongunstige geval, dat je 65% vergoedt krijgt van het gemiddelde gecontracteerde tarief. Dit is circa 80% van het door ons gebruikte NZA tarief. Als we de consultprijs voor een psychotherapeut volgen, krijg je de volgende rekensom:
Consultprijs volgens wettelijk NZA-tarief : 213 euro per sessie
80% (gemiddelde gecontracteerde tarief) van 213 euro is: 170 euro.
Hiervan krijg je 65% vergoedt: 111 euro.
Eigen bijdrage per sessie is (213 min 111): 102 euro per sessie
Met een wekelijks consult, loopt dit fors in de papieren. Dit is helaas geen fijne boodschap. Maar wel een eerlijke, waar we mensen graag op willen voorbereiden.
Meest optimale scenario
Een zuivere restitutiepolis vergoedt ongecontracteerde zorg volledig. Je dient je maandelijkse factuur in bij je zorgverzekeraar en krijgt dan het volledige consultbedrag vergoedt. De maandelijkse kosten van een restitutiepolis zijn hoger dan die van een naturapolis. Daar staat tegenover, dat je beduidend minder en, in veel gevallen, niet hoeft hoeft bij betalen op de factuur die je van het Huis krijgt.
Als je naar bovenstaand voorbeeld kijkt met een eigen bijdrage van 102 euro per sessie, kun je zelf uitrekenen wat het jou oplevert om naar een restitutiepolis over te stappen.
We hebben op een rij gezet welke zorgverzekeraars een zuivere restitutiepolis bieden, namelijk:
We zijn ons ervan bewust dat het veel informatie is en dat het moeite kost om je erin te verdiepen. Omdat het echter om veel geld gaat is het wel belangrijk. Overstappen kan tot en met 31 december.
Meer informatie
Wil je graag meer weten? Hieronder hebben we enkele bestanden geplaatst met meer informatie.
Informatie van Mindplatform.nl, December 2022: hier kun je lezen hoe Mind cliënten informeert.
Informatie van Zorgwijzer.nl, December 2021: hier kun je zien welke zorgverzekeraars bij elkaar horen.
Tenslotte wijzen we je graag op het volgende:
Hulp nodig bij het uitzoeken van zaken? Elke gemeente wordt geacht onafhankelijke cliëntondersteuners in dienst te hebben. De titel of naam kan per gemeente verschillen en de route naar deze ondersteuners toe is vaak onoverzichtelijk, maar deze ondersteuners kunnen steun bieden bij het gesprek met de verzekeraar. Ze kunnen helpen bij het krijgen van financiële helderheid, voordat iemand zich verbindt aan een behandeling bij een GGZ-instelling.